Dr. Edward Bach (1886-1936) heeft de laatste 5 jaar van zijn leven besteed aan het zoeken naar een eenvoudige geneesmethode, zonder bijwerkingen. Dit heeft een 38-tal bloesemremedies opgeleverd. De plantenextracten werken positief in op emoties. Voorbeelden van dergelijke emoties zijn faalangst, neerslachtigheid, stress, piekeren, overbezorgdheid en schuldgevoelens.

Dr. Bach erkende 38 verschillende negatieve gemoedstoestanden. Ieder probleem dat een mens heeft is gerelateerd aan 1 of meerdere van deze 38 gemoedstoestanden. Door toediening van de bloesems behorende bij de negatieve gemoedstoestanden worden deze omgebogen tot positieve gemoedstoestanden, waardoor hieraan gerelateerde problemen verdwijnen.

Zo zal iemand met een minderwaardigheidsgevoel bij het innemen van een bepaalde bach bloesem terug in zichzelf geloven en met meer zelfvertrouwen de zaken aanpakken.

Negatieve emoties worden niet onderdrukt maar omgebogen in hun positieve pool zoals bijvoorbeeld faalangst in zelfzekerheid of ongeduld in innerlijke rust.

Ieder mens, dier en plant heeft een energieveld. Indien er geen problemen zijn, dan stroomt de energie ongestoord. Emotionele problemen kunnen de energiestroom verstoren. Dit uit zich in symptomen. Een verstoring kan bijvoorbeeld zijn: een langlopende ruzie met uw chef. Dit probleem uit zich in een knallende hoofdpijn (dit is het symptoom van de problemen).

De bloesemremedies die Dr. Bach ontwikkeld heeft, hebben een corrigerende werking op het energieveld van de mens. Een goed gekozen bloesemremedie maakt een corrigerend energie in het lichaam vrij, die de energie weer laat stromen zoals het hoort te stromen. Hierdoor verdwijnen de hieraan gerelateerde symptomen ook.